Почина най-заможната самостоятелно забогатяла жена в света
Почина най-заможната самостоятелно забогатяла жена в света / снимка: www.forbes.com
Почина най-заможната самостоятелно забогатяла жена в света
65955
Почина най-заможната самостоятелно забогатяла жена в света
  • Почина най-заможната самостоятелно забогатяла жена в света

Испанската бизнесдама Росалия Мера, най-заможната самостоятелно забогатяла жена в света, почина в родния си град Ла Коруня на 69-годишна възраст. Мера, която започва кариерата си едва на 11-годишна възраст като шивачка, е съосновател на една от най-популярните вериги магазини за облекло - „Зара”. Според списание „Форбс” личното състояние на Мера е 4,5 млрд. евро, което я прави 195-ият най-богат човек в света и вторият в Испания.

Мера изгражда своята бизнес империя съвместно със съпруга си Амансио Ортега, чието състояние от 42 млрд. евро пък го прави не само най-богатият испанец, а третият най-богат човек в света, надминат само от мексиканеца Карлос Слим и американеца Бил Гейтс.

Росалия Мера е родена през 1944-а в работническия квартал Монте Алто, в пристанищния град Ла Коруня, в Северозападна Испания. Тя израства по времето на диктатурата на Франко, когато испанският е бил единственият позволен език в държавата, а езикът на родителите й - галисийският, който е подобен на португалския, е забранен. Мера напуска училище на 11-годишна възраст и започва да шие работнически дрехи. Влюбва се и се омъжва на ранна възраст за 8-години по-възрастният от нея Амансио Ортега, с който започват заедно да развиват шивашкия бизнес, като Мера започва да проектира бални рокли и бельо.

Постепенно двамата изграждат верига магазини в Испания, а после в целия свят, като към днешна дата бизнес империята им се състои от стотина дъщерни фирми, които помежду си покриват всички сфери на търговията с облекла - от създаването им до продажбата. Компанията на Ортега и Мера се казва „Индитекс” - съкращение на фразата „Индустрия за дизайн на текстил”. Тя притежава повече от 6000 магазина из света, като 1700 от тях са на оригиналната марка „Зара”, основана през 1975-а.

Фирмата всъщност е трябвало да се казва „Зорба”, след като съпругът на Мера се влюбва във филма „Зорба гъркът”, но в квартала вече имало механа със същото име. Мера и Ортега обмислят какво да правят, тъй като вече са изработили шаблоните за надписа. Ползвайки вече съществуващите шаблони, променят името на „Зара”.

„Зара” печели международна слава с това, че произвежда качествено облекло на ниски цени, което на вид не се различава значително от най-скъпите марки в модния свят. Според модни коментатори, тайната на компанията е, че периода, за който фирмата проектира нови дрехи и ги приготвя за масова продажба е едва две седмици, в сравнение с около половин година за повечето модни къщи, като годишно произвежда 10 000 нови продукта. Зара също така не се рекламира и печели много почитатели от факта, че не се е изкушила да премести продукцията си в нископлатения азиатския работен пазар.

Мера и Ортега имат две деца - Сандра и Маркос, но се развеждат през 1986-а, като поделят акциите си съотношение 10:1. Синът им Маркос се ражда с умствени увреждания, което вдъхновява Мера да основе фондацията „Падея”, която има за цел интеграцията на хора с умствени и физически увреждания в обществото. Мера е голям инвеститор и във фармацевтичната компания „Зелтия”, където покровителството й е помогнало за значителен напредък в проучванията в заболяванията на централната нервна система, като например болестта на Алцхаймер.

Росалия Мера почина в болница в Ла Коруня, след като получи инсулт докато е била на почивка на остров Менорка.