/ БГНЕС
Бившият диктатор на Панама Мануел Нориега почина на 83 години, предадоха световните агенции. Нориега бе в болница от март заради мозъчен тумор. Той е починал тази нощ, обяви панамският държавен секретар, отговарящ за съобщенията Мануел Домингес.

Правителството на Панама затвори границата с Колумбия за кубински мигранти

На 7 март Нориега бе опериран от доброкачествен мозъчен тумор в болница в столицата на Панама, но получи мозъчен кръвоизлив и трябваше да бъде опериран повторно. След това състоянието му беше критично. Заради операцията Нориега получи разрешение да излезе временно от затвора, в който излежаваше присъди заради изчезването на политически опоненти по време на установената от него диктатура. В миналото на няколко пъти семейството му поиска той да бъде поставен под домашен арест заради множеството мозъчни кръвоизливи и белодробни усложнения, рак на простатата и депресия. Властите обаче не удовлетвориха исканията им.

Защо Панама не е сред 10-те най-големи данъчни убежища в света?

Нуриега бе силният човек на Панама от 1983 г. до 1989 г., но после изпадна в немилост и бе свален от САЩ, а след това прекара и две десетилетия в американски затвор по обвинения за трафик на дрога. После той беше вкаран в затвор във Франция за пране на пари и накрая бе екстрадиран към Панама през декември 2011 г.
БТА