/ скриншот ФБ Мая Санду
Да захапеш подадена от приятел ръка придоби буквален смисъл по време на официалното посещение на президента на Австрия в Молдова, когато „първото куче“ на страната го ухапа.

Но кучешкото нарушение на международния протокол не успя да влоши отношенията между двете държави и Александър ван дер Белен бързо прости на четириногия любимец на молдовската президентка Мая Санду.

По време на среща за присъединяването на Молдова към ЕС, президентът Санду представя на ван дер Белен докато се разхождат в градината четириногия си приятел Кодрут. Когато се навежда да го погали, захапката на кучето бързо щраква около ръката на австрийския държавен глава.

 

Мая Санду незабавно поднесе извинение и обясни, че животното се е стресирало от големия брой хора наблизо. Малко по-късно Александър ван дер Белен се появи в парламента в Кишинев с превързана ръка. „Това беше малка рана, която беше обработена с превръзка, президентът се чувства добре“, обявиха от неговата администрация.
 

Австрия президент куче
скриншот ФБ Мая Санду


За да подчертае, че не се сърди на Кодрут, президентът на Австрия написа и пост във Инстаграм. „Всеки, който ме познава, знае, че съм голям любител на кучета и разбирам  вълнението на Кодру. Той беше нервен заради всички хора около него“, сподели ван дер Белен.

 


А за да покаже, че е простил на кучето, австрийският президент прати малка играчка за Кодрут по неговата стопанка Мая Санду в последния ден от визитата му в страната.

Президентът на Молдова е осиновила кучето, след като било блъснато от кола.