/ ThinkStock/Getty Images
Оловото и кадмият са токсични канцерогени
Европейските стандарти за безопасност на храните за съдържанието на олово и кадмий стават по-стриктни от днес като част от общоевропейския план за превенция на раковите заболявания, съобщи ДПА.

От понеделник влизат в сила нови ограничения за съдържанието на олово в детските храни, подправките, вината и солта. Ограниченията за кадмия засягат някои плодове, зеленчуци, зърнени храни и маслодайни семена.

„Ваксинирани домати“ - ново оръжие срещу COVID-19

"Като част от работата ни за подобряване на здравето чрез достъп до здравословни храни и физическа активност според Европейския план за борба с рака, ние сме решени да намалим още повече съдържанието на канцерогенни съставки в храните", каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду.

Оловото и кадмият са токсични канцерогени. Новите стандарти за ЕС се основават на актуални данни, според които няма долна граница, под която вредата върху човешкото здраве да е напълно изключена.

Кафето в пластмасова чаша вредно за здравето

Европейската агенция по безопасност на храните неотдавна изрази загриженост за това, че съдържанието на олово във всекидневното меню може да повлияе върху неврологичното развитие на ембрионите, бебетата и децата.

Сравнително високи нива на олово се измерват в рибите, водораслите, морските дарове и хранителни добавки.

Според германското Министерство на околната среда и други храни като зърнени продукти или зеленчуци допринасят за голяма част от приема на олово, защото макар да съдържат сравнително ниски количества от опасния метал, консумацията им е голяма.

За повечето видове сол новите ограничения предвиждат максимум един милиграм съдържание на олово на килограм.
БТА