/ Istock
Правителството на Беларус е потвърдило, че ще блокира България за домакинството на 29-ата годишна климатична конференция (СОР29), която ще се състои догодина. Това съобщи на Фейсбук страницата си министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.
 
Той припомня, че страната ни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на Конференцията на ООН по изменение на климата.
 
Попов посочва, че блокирането от страна на Беларус е по инициатива на Москва. "По силата на правило, останало отпреди разпада на Съветския блок, Източноевропейската група в ООН трябваше да излезе с консенсусно решение. Русия обаче реши да блокира България", коментира министърът. Според него това е "абсолютно неоправдан акт".


 
Министър Попов уверява, че въпреки ситуацията "България ще играе важна роля както на тазгодишната конференция в Дубай (СОР28), така и догодина, независимо къде ще се проведе СОР29".
 
През април делегацията на Русия в органа на ООН по въпросите на климата (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата или РКООНИК) изпрати имейл до другите представители на източноевропейски държави, в който заяви, че няма да подкрепи домакинство от ЕС, предаде Ройтерс преди няколко месеца.
 
Тазгодишната КОП28 ще се състои от 30 ноември до 12 декември в Дубай.