Племенник на Сакскобургготски се кандидатира за депутат в Италия
Племенник на Сакскобургготски се кандидатира за депутат в Италия / netinfo

Принц Емануил Филиберто Савойски, син на принца престолонаследник Виктор Емануил и племенник на Симеон Сакскобургготски, се кандидатира за депутат в Долната камара в Италия на предстоящите общи избори на 13 април.

Принцът се кандидатира с новосъздаденoто политическо движение "Стойности и бъдеще с Емануил Филиберто". Синът на Виктор Еманул ще се състезава в избирателния район, за чиито депутати гласуват италианците в чужбина. "Когато обикалях из Италия, мнозина ме молеха да се ангажирам повече за страната, но съм в Италия от 4 години насам и не познавам напълно проблемите й. Затова реших да се кандидатирам за депутатските места, за които гласуват италианците в чужбина", каза принцът пред италианските медии.

По закон италианците в чужбина избират свои представители в парламента.
Емануил Филиберто е роден през 1972 в Швейцария, където е живял до завръщането си в Италия. Лозунгът на новото движение е "Вярваме в Италия и нейното бъдеще".

"Политическата криза, поразила Италия през последните дни, е поредното доказателство за дълбокото дестабилизиране на институциите на Родината ни. Мисля, че всички италианци трябва да върнат патриотичната си гордост и да поискат на висок глас решителна промяна, която да доведе до стабилност. Няма да остана току-така да гледам как нашата Италия изпада в бездната на това политическо управление, продиктувано от егоизма на малцина и в ущърб на всички италианци", писа принцът в сайта на движението си. www.prontosofia.com