Нотр Дам
Нотр Дам / БГНЕС
"Сякаш някой умираше", коментира ужасен британският писател Кен Фолет пожара в катедралата "Нотр Дам", която служи за негово вдъхновение при написването на бестселъра "Устоите на Земята," предаде Франс прес.
 
"Тя въплъщава нашата връзка с историята. Строителството на "Нотр Дам" започва през 1163 година, преди почти 1000 години. Когато гледаш едно такова здание да се разрушава, сякаш някой умира", каза Фолет.
 
360-градусова снимка показва страховитите щети след пожара в „Нотр Дам“

Шейсет и девет годишният уелски писател изучава монументалното архитектурно творение за своя трилогия романи. В нея се разказва за построяването на готическа катедрала в измисления английски град Кингсбридж от XII-и век. Действието на една от сцените на "Устои в пламъци" - третият роман от трилогията за Кингсбридж - се развива в парижката катедрала.
 
"Когато видях предаването по телевизията, се ужасих", каза той.

След опустошителния пожар: Катедралата „Нотр Дам” оцеля (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
"Хрумна ми една доста удачна идея за случващото се. Единственото място, където може да се разрази пожар в една катедрала, това е нейният покрив, тъй като той е от дърво, а всичко останало е от камък".
 
Самият Фолет, който в своя роман описва пожар в катедрала, си е помислил, че нищо не е останало от "Нотр Дам", тъй като в продължение на часове пожарникарите не могат да потушат пламъците.

Историята на Нотр Дам (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
"Голяма част от катедралата се е запазила по чудо. Дори част от свода е оцелял. Средновековните майстори са дори по-добри от това, което си мислехме за тях".
 
Писателят-франкофил приветства призива на френските власти за доброволно набиране на средства или за провеждане на кампании за възстановяване на катедралата.
 
"Ще се намерят средства и експерти - аз съм оптимист в това отношение. Мисля, че французите ще го постигнат. Те са решени да реконструират катедралата и ще го направят".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА 
БТА