/ iStock/Getty Images
Pfizer ще достави на ЕС допълнително 50 милиона дози ваксина срещу коронавирус до края на юни, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ваксината на Pfizer е по-малко ефикасна срещу южноафриканския вариант

Тя добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

Фон дер Лайен добави, че производителят ще достави в ЕС до юли общо 250 млн. дози, като допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението. Досега държавите от ЕС са получили общо 126 милиона дози ваксина от всички одобрени производители.

Johnson & Johnson отлага доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа

Имунизираните в ЕС вече са 100 милиона, като една четвърт от тях са получили по две дози ваксина, отбеляза председателят на ЕК. По нейните думи вчерашното решение на Johnson & Johnson временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил в ЕС имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното европейско население.
БТА