Петков гостува на принц Мулай Рашид
Петков гостува на принц Мулай Рашид / netinfo

Министърът на вътрешните работи Румен Петков бе приет снощи от принц Мулай Рашид, брат на краля на Мароко Мохамед Шести.

Принц Рашид изрази мнението, че отношенията между България и Мароко трябва да се развиват все повече в сферите на икономиката и строителството. Според него трябва да се засили и партньорството между общините. Принцът освен това изрази подкрепа за усилията на България да стане пълноправен член на ЕС от 1 януари 2007 г.

Преди това Румен Петков разговаря и с мароканския си колега Шакиб Бенмуса. С него Петков обсъди възможностите за подобряване на взаимодействието между двете страни в сферата на вътрешните работи. Най-вероятно до края на годината ще бъде сключено споразумение между България и Мароко за сътрудничество в борбата с трафика на хора и на наркотици и за подобряване на работата на граничните служби на двете страни.

Късно снощи в мароканската столица Петков разговаря и с Джеф Хун, държавен министър по европейските въпроси към министерството на външните работи на Великобритания, който също изрази подкрепата си за България по отношение на бъдещото европейско членство. Хун обеща, че ще посети страната ни през септември и допълни, че се надява да изпълним всички задачи, които са пред нас до влизането ни в ЕС.

Петков изрази мнение, че членството на България в ЕС не е самоцел и допълни, че България си поставя амбиция да бъде сигурна външна граница, както и държава, която съдейства за стабилността в региона.

През втория ден от Евроафриканската конференция, посветена на проблемите на миграцията, се очаква българският вътрешен министър да се срещне с еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини Франко Фратини.