Пет години след урагана Катрина
Пет години след урагана Катрина / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама обеща на жителите на Ню Орлийнс подкрепа в усилията за възстановяване на града от опустошенията, нанесени от урагана Катрина преди пет години, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

"Заедно ще помогнем да направим Ню Орлийнс място, което олицетворява това, което можем да направим в Америка, а не само това, което не можем да направим", каза Обама в реч в университета Ксавие в Ню Орлийнс.

"И в крайна сметка това трябва да бъде наследството от Катрина: не нехайство, а действие; не безразличие, а съпричастност; не изоставяне, а общност, която работи заедно за посрещане на общите предизвикателства", заяви той.

Речта беше част от проявите, организирани по случай петата годишнина от урагана, отнел живота на почти 2000 души и оставил без дом над 1 милион жители в района на Мексиканския залив, посочи ДПА.

"Това беше природно бедствие, но също и причинена от човека катастрофа; позорен провал на правителството, в резултат на който безброй мъже, жени и деца бяха изоставени и сами", каза Обама, критикувайки подхода на тогавашното правителство на президента Джордж У. Буш за справяне с кризисната ситуация.

Правителството на Обама също трябва да се справя с бедствена ситуация  в района на Мескиканския залив след петролния разлив, причинен от потъналата нефтена платформа на петролната компания "Бритиш петролиъм", пише БТА. Макар че критиките към него във връзка с действията за овладяване на разлива рядко достигат нивото на недоволството, насочено към Буш, някои обвиняват правителството на Обама, че действа бавно и без координация.

Президентът обеща на местните жители, че правителството ще полага заедно с тях усилия за почистване на нефта, за възстановяване на околната среда в района и за търсене на отговорност от замърсителите, отбеляза АП.