Пентагонът затяга колана
Пентагонът затяга колана / БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че трудното от икономическа гледна точка време налага да бъде закрито едно от командванията на въоръжените сили, в което работят близо 5000 души, както и да започнат съкращения в цялата армия, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция Гейтс съобщи, че ще бъде закрито Командването на обединените сили (Joint Forces Command), базирано в Норфолк, щата Вирджиния, което отговаря за подготовката и разполагането на войници от различни видове войски за общи операции. То има годишен бюджет от 240 милиона долара.

Гейтс изтъкна, че тази инициатива е само началото на усилията му за оптимизиране на военното ведомство, което ще разполага с бюджет от 700 милиарда долара през 2011 г., включително за операциите в Афганистан и Ирак. "Време е да подредим приоритетите и да отделим апетитите от реалните потребности", каза той, цитиран от БТА.

Наред със закриването на командването министърът на отбраната на САЩ иска също да намали с 10 процента бюджета за извънщатни сътрудници, да замрази броя на служителите в Пентагона, отбранителните агенции и бойните командвания за следващите три години. Той предвижда също да съкрати най-малко 50 генералски и други висши офицерски позиции и 150 цивилни ръководни длъжности в идните две години.

Планът на Гейтс е подобен на предложения миналия месец от Консултативния бизнес съвет, който се състои от директори на компании, които съветват Пентагона. Тогава съветът установи, че Командването на обединените сили допринася най-много за раздуването на извънщатните сътрудници, които са повече от държавните служители на заплата в него.