Пентагонът похарчил 41 милиона долара за виагра на военните
Пентагонът похарчил 41 милиона долара за виагра на военните / БГНЕС, архив

През 2014 г. Пентагонът е изразходвал за виагра на военните повече от 41 милиона долара, а други 84 милиона е отделил за други лекарства за борба с импотентността, съобщи "Милитъри таймс", като се позова на доклад на Defense Health Agency.

През последните 4 години за мерки срещу импотентността от бюджета са били отпуснати 294 милиона долара. Изданието отбелязва, че с тези средства биха могли да бъдат закупени 4 изтребителя пето поколение F-35.

През миналата година на военни са били изписани повече от един милион рецепти за подобни препарати (отчетени са не само настоящите военни, но и пенсионираните, както и членовете на техните семейства). Отбелязано е, че виаграта е била използвана не само за борба с еректилната дисфункция, но и при белодробна артериална хипертензия. Като причини за импотентността са посочени депресията, неврологичните разстройства, травмите.

По информация на изданието за 10 години в САЩ два пъти е нараснал броят на военните, които се нуждаят от виагра. Сега в редовната армия на САЩ служат 540 000 военни, в американската национална гвардия - 350 000, а числеността на армейския резерв е над 200 000 души.

Източник: БТА