Пентагонът изпраща двама затворници от Гуантанамо в Сърбия
Пентагонът изпраща двама затворници от Гуантанамо в Сърбия / ThinkStock/Getty Images

Пентагонът изпраща двама затворници от Гуантанамо в Сърбия. Това Мухамади Давлатов от Таджикистан Мансур Саад ал-Дайфи от Йемен, съобщиха от Държавния департамент, цитирани от АФП.

Обама съкрати присъдите на 61 осъдени престъпници

След идването си на власт през 2008 г. президентът Барак Обама обеща да изпразни затвора в залива Гуантанамо, който според критици вреди на репутацията на Вашингтон заради нехуманното отношение към затворниците в него.

„Както беше посочено от президентската заповед от 22 януари 2009 г., вътрешният отряд за преразглеждане към Гуантанамо извърши изчерпателен преглед" на случая на Давлатов и единодушно одобри неговия трансфер, се казва в съобщение на Пентагона.

В изявление на американското Министерство на отбраната се изказва благодарност на Сърбия за нейния „хуманитарен жест и готовност да подкрепи продължаващите американски усилия да се затвори центъра за задържане в залива Гуантанамо".

Пентагонът изпраща дузина затворници от Гуантанамо в други страни

През последните месеци Вашингтон ускори темпото, с което се одобрява преместването и освобождаването на затворници от затвора, който Обама иска да затвори преди края на мандата си в началото на следващата година.

От отварянето си малко след водената от САЩ инвазия в Афганистан през 2001 г. в затвора е имало общо около 780 затворници.

Трансферът на някои от тях беше забавен, тъй като голям брой са от държави във военно положение като Йемен и по тази причина се откарват в трети държави, които могат да им осигурят настаняване.

Източник: БГНЕС