ПАСЕ разтревожени от развитието на процеса срещу медиците ни в Либия
ПАСЕ разтревожени от развитието на процеса срещу медиците ни в Либия / netinfo

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е разтревожена от последния призив на либийския прокурор за потвърждаване на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са съдени в Либия по обвинения, че са заразили със СПИН над 400 деца. Това се казва в изявление на Бюрото на ПАСЕ по повод СПИН-делото в Либия.

Бюрото припомня позицията на ПАСЕ по случая, а именно, че медиците трябва да се смятат за напълно невинни и отново изразява загрижеността си по повод мъченията и малтретирането, на което са били подложени, липсата на доказателства, които да подкрепят това и пропуските във воденето на следствието и делото.

Решението на Върховния съд на Либия от декември 2005 г. да отмени смъртните присъди от 2004 г. и да върне делото за доразглеждане, предложи на властите възможност да наваксат големите пропуски и да проведат задълбочено разследване по обвиненията в малтретиране, се казва още в изявлението.

От ПАСЕ допълват, че са шокирани от факта, че все още не са изслушани свидетели на защитата и от отхвърлянето на искането за международна експертиза. “Подобен явен отказ от правото на защита може само да засили сериозните съмнения около изхода от процеса”, продължава текстът.