Парламентът на Бранденбург разреши портрети на Хитлер и Сталин в изложба
Парламентът на Бранденбург разреши портрети на Хитлер и Сталин в изложба / снимки: БГНЕС

Портретите на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, които са част от постоянна изложба в нова сграда на парламента на германската провинция Бранденбург в Потсдам ще останат част от изложбата, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Решението е било взето от президиума на самия парламент, след като миналата седмица консерваторите от партията на канцлерката Ангела Меркел, подкрепени от либералите, внесоха предложение портретите да бъдат отстранени.

Останалите партии в парламента на Бранденбург, включително социалдемократите, зелените и левите, осъдиха "прочистването" на изложбата като форма на цензура. Двата портрета представляват опит за осмисляне на германската история, обясни депутатката от партия "Левите" Герит Гросе.

Изложбата, която ще бъде открита на 21 януари, се състои от 122 портрета на личности, които са оказали влияние върху германската история.

Авторът Луц Фридел е включил в нея образите на министъра на пропагандата по времето на Хитлер Йозеф Гьобелс, както и тези на писателя Франц Кафка и еврейското момиче Ане Франк, загинало в нацистки концентрационен лагер.

Спорове предизвика и портретът на съдийката от бившата Германска демократична република Хилде Бенямин, известна като "Кървавата Хилде" заради произнесените от нея множество смъртни присъди срещу дисиденти.

Парламентът на Бранденбург разреши портрети на Хитлер и Сталин в изложба
netinfo