Папата призова за мир в Близкия Изток дни преди визитата си в Ливан
Папата призова за мир в Близкия Изток дни преди визитата си в Ливан / снимка: Reuters, архив

Папа Бенедикт Шестнайсети призова днес за установяването на мир в Близкия Изток и изрази безпокойство за съдбата на бежанците в района, предаде ДПА. Той направи това в лятната си резиденция в Кастел Гандолфо по време на традиционната неделна обедна молитва, няколко дни преди официалното си посещение в Ливан.

„Моята апостолическа мисия в Ливан и в целия Близък Изток ще премине под знака на мира”, каза главата на Римокатолическата църква. „Привързаността към диалога и помирението трябва да бъдат приоритет за участващите страни и трябва да бъдат подкрепяни от международната общност”, каза папата, без да споменава изрично конфликта в Сирия.

Той обаче подчерта, че „разбира болката” от страданията на хората в Близкия Изток и изрази безпокойство за „онези, които в търсене на зона на спокойствие напускат своя семеен и професионален живот и се подлагат на несигурния статут на изгнаници”, допълва БТА.

В Ливан, където папата ще бъде идната седмица - петък до неделя, пребивават около 59 000 сирийски бежанци, сочат данни на Върховния комисар на ООН за бежанците, припомня ДПА.