Папата почете британците, жертвали живота си в борбата с нацизма
Папата почете британците, жертвали живота си в борбата с нацизма / БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети отдаде днес почит на британците, жертвали живота си в борбата със силите на "ужасяващата нацистка идеология", съобщи Франс прес.

За мен като човек, който също е преживял страдания, свързани с мрачните дни на нацисткия режим в Германия, е много вълнуващо да съм тук сред вас, заяви папата на тържествена литургия на открито в Бирмингам в последния ден от посещението си във Великобритания.

По специален начин мислите ми ме отвеждат в съседния град Ковънтри, който през ноември 1940 г. бе подложен на унищожителни бомбардировки и понесе тежки човешки загуби, добави висшият католически духовник по повод наближаващата годишнина от едно от най-големите въздушни сражения през Втората световна война, известно като Битката за Британия.

Седемдесет години по-късно си спомняме със срам и ужас чудовищната цена на войната под формата на жертви и разрушения, и потвърждаваме решимостта си да работим за мира и помирението там, където тегне заплахата от конфликти, изтъкна папата.

Главата на Римокатолическата църква приветства храбростта на британците през Втората световна война още в първия ден от посещението си пред кралица Елизабет Втора в Единбург. Миналата седмица уводна статия в британския всекидневник "Индипендънт" постави въпроса доколко уместно е Великобритания да посреща папа, членувал в хитлеристката младежка организация "Хитлер юнген", припомня АФП.

На днешната меса пред 55 000 вярващи в бирмингамския Крофтън Парк Бенедикт Шестнайсети провъзгласи за блажен англиканския кардинал Джон Хенри Нюман, който през 19-и век приел католицизма.

Фантастично е, че светият отец ни посети. Това показва силата на Католическата църква тук, отбеляза пред АФП един от присъстващите.

След три слънчеви дни днешната литургия се състоя при лек, но упорит дъждец и събитието не привлече тълпи като вчерашното молитвено бдение, в което участваха близо 80 000 души, нито като литургията в Глазгоу, където имаше 70 000 вярващи.

Под звуците на тромпети и религиозни химни папата провъзгласи за блажен кардинал Нюман, който с приемането си на католицизма предизвиква бурен скандал във викторианска Англия от 19-ти век.

Литургията за беатификацията на Нюман бе последното събитие от първото официално посещение на папата в Обединеното кралство. /БТА/