Папата отдаде почит на убитата монахиня
Папата отдаде почит на убитата монахиня / netinfo

Папа Бенедикт Шестнайсети отдаде почит в обедната си неделна служба на убитата в края на миналата седмица италианска монахиня в Сомалия, предаде Франс прес.

Сестра Леонела, чието светско име е Роза Сгорбати, беше убита на 17 септември в болница в Могадишу от въоръжени мъже и така стана първата жертва на полемиката, предизвикана от лекцията на папата в германския град Регенсбург, в която той говори за исляма и насилието.

В неделната си служба папата припомни, че сестра Леонела от дълги години е служила на бедните и децата в Сомалия. Той подчерта, че преди да умре сестрата е казала "прощавам ви". Това е най-чистото доказателство, дадено от християнин, че любовта може да победи омразата и злото, каза папата.

Понтифът отново подчерта, че думите на византийски император, цитирани от него в Регенсбург, отразяват виждането на императора за исляма и насилието.

Утре папата ще приеме в лятната си резиденция в Кастел Гандолфо близо до Рим посланиците на мюсюлманските държави във Ватикана, припомня Франс прес.

На срещата ще бъде обсъдена полемиката, предизвикана от лекцията на папата в Регенсбург. Папата ще използва този повод, за да изрази желанието си за междурелигиозен диалог.

Срещата ще започне в 9,45 ч. место време. Посланиците на Турция, Мароко и Иран вече потвърдиха участието си.

Подобна инициатива не е имало в последните десет години, каза кардинал Пол Пупар, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог. Според Пупар срещата ще бъде сигнал, че призивът на папата за диалог между културите е получил широк отзвук.