/ БГНЕС
Папа Франциск се срещна днес в Бангладеш с бежанци от мюсюлманския етнос рохингя и ги помоли за прошка заради "безразличието на света" към страданията им, предаде Асошиейтед прес.

Историческо посещение: Папа Франциск призова към помирение на меса в Мианмар

Папа Франциск
БГНЕС

Агенцията отбелязва, че на срещата в столицата Дака той е произнесъл думата "рохингя", която старателно избягваше по време на посещението си в Мианма. През август армията на съседната на Бангладеш страна започна кампания за етническо прочистване срещу рохингите в западен пограничен район.

Папа Франциск
БГНЕС

Оттогава 620 хиляди представители на това малцинство са избягали през границата в съседната бангладешка област Кос базар. Властите в будистка Мианма не признават рохингите за етнос, а ги наричат бенгалци.

Папа Франциск
БГНЕС

Делегацията за срещата с папата, пристигнала в Дака от Кокс базар, бе съставена от 12 мъже, две жени и две момичета. Един по един те се доближаваха до Франциск, той ги хващаше за дланите и изслушваше внимателно техните истории. "Присъствието на Бог днес са нарича и рохингя", каза Светият отец.

Папа Франциск
БГНЕС

На път за срещата с представители на различни религии и рохингите папата се придвижи не с традиционния "папамобил", а с велосипедна рикша. По улиците го приветстваха бангладешки танцьори и музиканти.
БТА