папа Франциск
папа Франциск / Guliver/Getty Images
Папа Франциск призова за мир и помирение, отслужвайки меса пред около 150 000 души, стекли се в парк в Янгон - икономическата столица на Мианмар, предадоха Ройтерс и ДПА. Литургията на открито беше централно събитие в първото посещение на глава на Римокатолическата църква в тази азиатска страна, която доскоро бе управлявана от военна диктатура.

В огромното множество имаше не само представители на 700-хилядната католическа общност в Мианмар - будистка страна с 51-милионно население, но и много католици от съседни страни - Виетнам, Камбоджа, Тайланд, всички облечени в характерното си национално облекло.

"Зная, че мнозина в Мианмар още носят белезите на насилие - видими и невидими рани. Но отмъщението не е пътят, проповядван от Исус", каза светият отец, намеквайки за етническите конфликти, разкъсващи страната.

папа Франциск
Guliver/Getty Images

Папата бе под натиск по време на своето посещение да осъди репресиите срещу мюсюлманското малцинство на рохингите в щата Ракхайн край границата с Бангладеш, посочва ДПА. Макар че и днес той не спомена рохингите по име, в Мианмар повсеместно се смята, че призивът му за справедливост, зачитане на човешките права и уважение към всички визира именно рохингите, които в будистка Мианмар дори не са признати за коренно местно население, а за пришълци от Бангладеш. При гоненията на армията срещу тях през последните месеци около 625 000 рохинги избягаха от страната. Военните обаче отричат обвиненията в убийства, изнасилвания и насилствено прогонване.

ДПА отбелязва, че католическата църква в Мианмар е призовала папата да зачита възгледите на мнозинството от населението на Мианмар, което не смята рохингите за граждани и ги нарича "бенгалци", означавайки, че те са от Бангладеш.
Ватикански източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че според определени среди в папската държава визитата на Франциск в Мианмар е била организирана твърде прибързано, след като дипломатически отношения между тях бяха установени едва през май т.г. по време визита на лидерката на страната Аун Сан Су Чжи във Ватикана. Папата обаче реши да поеме дипломатическия риск и се отправи към страната, която в момента е обект на критики в света заради страданията на рохингите, отбелязват агенциите.

папа Франциск
Guliver/Getty Images

От Мианмар Франциск продължава за Бангладеш. В програмата му е предвидена среща с група бежанци рохинги в столицата Дака.
БТА