/ БГНЕС
Папа Франциск каза, че е отворен към посредническа роля във Венецуела само ако и двете страни в политическата криза в тази южноамериканска страна поискат това от него, предаде ДПА.
 
Венецуелският президент Николас Мадуро заяви вчера, че е писал до папата, за да го покани да улесни диалога между него и опозицията.

Мадуро пише до папата за помощ във венецуелската криза
 
"Ще отворя писмото. Ще видя какво може да се направи, но първоначалните условия са и двете страни да го поискат", каза Франциск пред журналисти на борда на самолета, с който се връща от визита си в Обединените арабски емирства.
 
Председателят на Националното събрание Хуан Гуайдо - когото САЩ и няколко европейски и южноамерикански страни признават за и.д. президент - отказва да преговаря с Мадуро и вместо това го призовава да подаде оставка.

Европейски държави признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела
 
На борда на самолета, папа Франциск призна, че свещеници и епископи са извършвали сексуални посегателства срещу монахини. Той направи това в отговор на журналистически въпрос, предаде Франс прес.
 
Досега папата никога не е засягал директно тази тема.
 
"От много време работим по този проблем. Отстранили сме от длъжност няколко духовници заради това", коментира папата, без да посочи имена и страни.
 
"Трябва ли да направим още? Да! Имаме ли желанието? Да", каза Светият отец.
 
БТА