/ БГНЕС
Папа Франциск благодари днес на медицинските сестри за тяхната "служба в полза на човечеството", като призова държавите да "инвестират" в своите несъвършени системи за здравеопазване, предаде Франс прес.

Медицински сестри в Ухан трогнаха света с церемония по случай празника им (СНИМКИ)

"Благодаря за вашата работа в полза на човечеството", заяви папата в съобщение, разпространено по повод Международния ден на медицинските сестри.

"Всеки ден ставаме свидетели на смелостта и саможертвата на здравните работници, особено на мъжете и жените медицински братя и сестри, които с професионализъм, себеотрицание, чувство за отговорност и любов към ближния помагат на хора, засегнати от вируса, дори с риск за собственото им здраве", подчерта светият отец.

Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Той отдаде почит на "професионализма, който не се свежда до научно-технически познания", а включва и "човешка връзка" с пациента в най-травмиращи ситуации.

За Франциск "пандемията постави под светлината на прожекторите много недостатъци в равнището на здравната помощ" в много държави.

Ген. Мутафчийски със специален поздрав за празника на медицинските сестри (СНИМКА)

Светият отец призовава лидерите по целия свят "да инвестират в здравето като основно общо благо, като укрепват структурите и наемат повече медицински сестри".

Медицинските сестри и акушерките заслужават да бъдат оценявани по-високо и да се възползват от подобрени условия на труд, смята папата. Така, според него, ще се гарантира адекватна грижа, при зачитане на достойнството на всеки човек, предаде Ройтерс.
БТА