Правителството на САЩ препоръча на американците да избягват пътувания до десетина държави, сред които са Франция и Португалия - страни с едни от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 в Европа, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че коледните и новогодишните празници по света са застрашени от новия коронавирусен вариант Омикрон.

Освен посочените страни предупреждението на Държавния департамент и здравните власти в САЩ се отнася за Кипър, Андора и Лихтенщайн в Европа, както и за Йордания и Танзания. Добавени са също Мали и Фиджи, съобщили вчера за първи случаи на Омикрон.

Ню Йорк въведе задължителна ваксинация за деца над 5 години

Аржентински медици са установили първи за страната носител на Омикрон - изцяло ваксиниран 38-годишен човек без симптоми, завърнал се на 30 ноември от Южна Африка, информираха властите.

Министерството на здравеопазването призова аржентинците да засилят профилактичните мерки. Провинция Буенос Айрес заяви, че от 21 декември въвежда санитарни пропуски за хората над 13-годишна възраст.

Омикрон влезе в Русия и Хърватия

Първите двама заразени с варианта Омикрон във Фиджи, пристигнали от Нигерия през Хонконг на 25 ноември, веднага са били поставени под карантина, съобщи здравното министерство.

Те са със завършен ваксинационен курс.

Две седмици след като бе открит в Южна Африка, Омикрон е засечен в близо 40 страни, отбелязва АФП.

До момента пандемията от COVID-19 е причинила смъртта на най-малко 5 253 726 човека по света, сочат изчисления на агенцията въз основа на официални данни към 11 ч. по Гринуич (13 ч. българско време) вчера.
БТА