Палестинският президент иска график за прекратяване на окупацията
Палестинският президент иска график за прекратяване на окупацията / БГНЕС, архив

Палестинският президент Махмуд Абас призова да се изработи график за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу заселническата дейност на Израел, предаде ДПА.

Резолюцията поставя основата за "сериозни преговори за прекратяване на окупацията и създава възможност подкрепяната от Франция международна мирна конференция да успее", заяви той снощи на събрание на Централния комитет на управляващата партия Фатах.

ООН прие резолюция, с която призова Израел да спре заселването на Западния бряг

Президентът изрази надежда, че конференцията, насрочена за 15 януари, ще доведе до създаването на международен механизъм и график за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг и Източен Ерусалим.

"Резолюцията доказва, че светът отхвърля селищата в нашите окупирани земи, включително Източен Ерусалим, като незаконни", подчерта Абас, цитиран от Асошиейтед прес.

В петък 15-членният Съвет за сигурност на ООН прие резолюция, която осъжда строежа на израелски селища в палестинските територии и призова Израел да го прекрати. САЩ се въздържаха при гласуването. Нито една страна не гласува против.

Израелското правителство неведнъж е отхвърляло усилията за свикване на мирна конференция, а палестински лидери приветстваха плана.

Източник: БТА