Пакистан отрече да стои зад атентата срещу индийското посолство в Кабул
Пакистан отрече да стои зад атентата срещу индийското посолство в Кабул / снимка: БГНЕС

Пакистан гневно отхвърли информацията в най-новия брой на в. "Ню Йорк таймс", според която американското разузнаване стигнало до заключение, че пакистанските тайни служби са помогнали в планирането на самоубийствения атентат срещу индийското посолство в Кабул на 7 юли, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Отричаме това. Никой не ни е представил доказателства. Това е само недоказано твърдение", заяви говорителят на пакистанското външно министерство Мохамад Садик.

През седмицата "Ню Йорк таймс" съобщи, че висш служител на ЦРУ е представил на Пакистан доказателства за връзки на хора от пакистанската разузнавателна служба ИСИ със свързани с Ал Кайда екстремисти и за участието им в атентата в афганистанската столица, при който загинаха над 50 души.

Сега вестникът цитира неназован американски правителствен служител, според когото били засечени контакти между агенти на пакистанските служби и извършителите на атентата.

Очаква се новият пакистански премиер Юсуф Раза Джилани, който вчера се върна от първото си посещение в САЩ, да се срещне утре в столицата на Шри Ланка Коломбо с индийския си колега Манмохан Сингх. Напоследък отношенията между двете съседни държави, разполагащи с ядрено оръжие, се влошиха, отбелязва Ройтерс.

Атентатът в Кабул наруши сключеното през 2003 г. примирие между индийските и пакистанските сили в оспорвания район Кашмир. Напрежение възникна и заради медийни спекулации за пакистанска връзка при поредица бомбени нападения в индийски градове.