Отмениха среща на световните сили по иранския проблем
Отмениха среща на световните сили по иранския проблем / снимка: БГНЕС

Предстояща среща на световните сили по въпроса за ядрената програма на Иран беше отменена по молба на Китай. Пекин е посочил, че има проблеми с присъствието на срещата в Брюксел или в кулоарите на конференцията в Копенхаген.

Според цитираните източници Китай едва ли има за цел да бави преговорите, но създалата се ситуация реално възпрепятства усилията за изработване на единна позиция по иранския проблем в момент, когато Техеран продължава да отказва да спре ядрената си дейност, отбелязва БТА.

Служители съобщават, че все пак световните сили ще се консултират по телефона за бъдещия подход към Иран. Заради зависимостта си от иранския петрол и газ Китай е смятан за най-слабото звено в стремежа на международната общностза предприемане на наказателни мерки срещу Техеран.

Трите западни държави, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Франция и Великобритания, се опитват да убедят другите две постоянни членки - Русия и Китай - да подкрепят налагането на нови по-сурови санкции на Иран до началото на следващата година, в случай че се провалят всички останали възможности, посочи АП.