/ iStock/Getty Images
Със световната премиера на "Петер фон Кант" на Франсоа Озон, който засяга концепцията за локдауна, тази вечер се открива 72-ото издание на международния кинофестивал в Берлин, съобщиха ДПА и АФП.

Берлинале, което продължава до 16 февруари, е един от водещите световни филмови фестивали редом с тези в Кан и Венеция, а тази година е един от малкото, който отвори врати и за публиката. Заради ограниченията за пандемията обаче капацитетът на киносалоните е намален с 50 на сто.
Международното жури, начело на което тази година е американският режисьор М Найт Шаямалан, ще се представи официално днес.

На церемонията по откриването на Берлинале ще бъдат германската министърка на културата Клаудия Рот, кметицата на Берлин Франциска Гифей. Събитието ще се излъчва от 19:20 часа местно време от телевизия и онлайн на сайта на Берлинале. Заради пандемията няма да има прием по повод старта на фестивала.

Около 800 гости се очакват на премиерата на "Петер фон Кант" - филм за "любов и ревност, прелъстяване и хумор" с участието на Денис Меноше, Изабел Аджани и Хана Шигула.

Това е един от 18-те филма, които се конкурират за голямата награда на Берлинале "Златна мечка".

Общо близо 400 филма от различни жанрове и формати ще бъдат показани на кинофестивала. Заради пандемията продължителността на Берлинале бе намалена, а броят на филмите, които се представят, е с 20-25 на сто по-малко от обичайното.

Миналата година наградата "Златна мечка" отиде при сатирата "Каръшко чукане или шантаво порно" на румънския режисьор Раду Жуде.

Френската актриса Изабел Юпер (68 г.) ще бъде удостоена с почетна "Златна мечка" за цялостен принос
БТА