Открива се 63-та годишна сесия на Общото събрание на ООН
Открива се 63-та годишна сесия на Общото събрание на ООН / netinfo

В Централата на ООН в Ню Йорк ще бъде открита 63-та годишна сесия на Общото събрание на организацията. По предложение на страните от Латинска Америка и Карибския басейн тя ще започне работа под председателството на бившия министър на външните работи на Никарагуа, 75-годишният католически свещеник Мигел д'Еското Брокман.

По време на сесията се предвижда да бъдат разгледани над 160 теми сред които гарантирането на мира и сигурността, борбата с тероризма, защитата на човешките права и опазването на околната среда, както и въпроси, свързани с общественото и икономическото развитие. Ще продължи обсъждането на проблема за реформирането на Съвета за сигурност на ООН, за оптимизирането на работата на организация, както и борбата с ХИВ и СПИН.

Повече от 120 държавни и правителствени ръководители ще участват в общополитическите дискусии от 23 септември до 1 октомври. Успоредно със сесията на Общото събрание, на 25 септември в централата на ООН ще се състои форум на високо равнище, на който ще бъде направен обзор на постигнатото по набелязаните Цели на хилядолетието.