Откажете се от месото, за да спасим планетата, зове експерт
Откажете се от месото, за да спасим планетата, зове експерт / снимка: sxc.hu

Хората ще трябва да помислят дали да не станат вегетарианци, ако светът наистина иска до се пребори с климатичните промени, пише британският вестник "Таймс", като се позовава на водещ експерт по глобалното затопляне.

В интервю за изданието лорд Стърн от Брентфорд, автор на влиятелния доклад Стърн от 2006 г. за цената на борбата срещу глобалното затопляне, изтъква, че отглежданите за месо животни създават много парникови газове и оказват огромен натиск върху световните ресурси. "Вегетарианската диета е по-добра", твърди той.

По думите му преките емисии на метан от крави и прасета са значителен източник на парникови газове. Метанът е 23 пъти по-силен от въглеродния двуокис като газ, предизвикващ глобално затопляне.

Лорд Стърн смята, че успешно споразумение на конференцията за климатичните промени в Копенхаген през декември ще доведе до повишаване на цените на месото и други храни, които създават огромни количества парникови газове. Той предвижда обаче, че отношението на хората ще се промени и яденето на месо ще стане неприемливо. Според него хората все по-често ще се питат какъв е "въглеродният отпечатък" на храната, която приемат.

От данни на ООН може да се заключи, че производството на месо генерира около 18 процента от глобалните въглеродни емисии, включително разрушаването на гори за отглеждане на добитък и производство на храна за животните като соя.

Лорд Стърн, който е бивш главен икономист от Световната банка и настоящ професор по икономика в Лондонския университет по икономика, предупреждава също, че британските данъкоплатци ще трябва да плащат около 3 милиарда лири годишно до 2015 г., за да помогнат на бедни страни да се справят с неизменното влияние на климатичните промени, пише БТА.

Той отправи ясно послание към американския президент Барак Обама да присъства на срещата в Копенхаген, за да бъде постигнато ефикасно споразумение. Британският експерт изразява и дълбоки опасения, че хората в по-голямата си част не са разбрали сериозността на необходимите действия за борба с глобалното затопляне, нито пък колко важна е срещата на ООН в датската столица.

Говорителка на британската Общност на вегетарианците приветства изявленията на лорд Стърн. "Това, което избираме да ядем, е един от най-големите фактори в личното ни влияние върху околната среда. За месото са необходими много ресурси, а за вегетарианското хранене - много по-малко земя и вода. Едно от най-добрите неща, които можете да направите за климатичните промени е да намалите месото", смята тя.