Отбелязаха 60-та годишнина на Китайската народна република
Отбелязаха 60-та годишнина на Китайската народна република / Reuters
Отбелязаха 60-та годишнина на Китайската народна република
22155
Отбелязаха 60-та годишнина на Китайската народна република
  • Отбелязаха 60-та годишнина на Китайската народна република

Около 200 000 души се сърбаха на площад „Тянанмън" в Пекин, за да отбележат тържествено 60-та годишнина от рождението на Китайската народна република. Честването на юбилея бе подготвяно по-дълго и по-внимателно дори от Олимпиадата през миналата година.

Всичко започна с вдигането на националния флаг, след което президентът и върховен главнокомандващ Ху Дзинтао направи преглед на различните родове войски. Едва тогава бе дадено началото на най-големия парад на военна техника в историята на комунистически Китай. На него за първи път бяха показани крилати ракети и междуконтинентални балистични ракети, които могат да носят ядрен заряд. В небето над Пекин кръжаха изтребители и военни хеликоптери.

В речта си Ху Дзинтао отдаде специална почит на Мао Дзедун, който провъзгласява Китайската народна република точно преди 60 години: „Успехите през последните 60 години доказват, че само социализмът е в състояние да спаси Китай. Само реформите могат да помогнат на неговото развитие. Ние строго ще се придържаме към пътя на социализма и неговите китайски характеристики - ще следваме главната линия на партията, ще използваме вече натрупания опит и ще развиваме научно-техническата мисъл."

Световните агенции коментират, че може би най-красивото в целия парад са били живите картини, нарисувани от знаменцата на десетките хиляди статисти.