От 2017 година отпада мониторингът на България и Румъния
От 2017 година отпада мониторингът на България и Румъния / ThinkStock/Getty Images

До септември следващата година Европейската комисия трябва да представи нов механизъм за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в страните членки. Това реши Европейският парламент и така на практика ще се отмени сега действащия само за България и Румъния мониторингов механизъм.

Какви са констатациите на ЕК в доклад за напредъка на България

Според евродепутатите този механизъм трябва да включва обективни критерии за оценка на всички държави членки, въз основа на които независим панел от експерти и конституционни съдии ще изготвя ежегоден доклад и препоръки. В текста, приет от ЕП, изрично се споменава, че общоевропейският механизъм ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

В дебатите българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, отдавнашен привърженик на общоевропейски подход, определи механизма за демокрация, върховенство на закона и основни човешки права като изключително важен инструмент, който ще гарантира опазването на демократичните ценности, върху които е изграден ЕС, във всички държави членки. Според българския представител механизмът ще гарантира равнопоставеност на държавите и предлага общоевропейски решения.

Новият европейски механизъм е изключително важен за България, защото той не само ще замени наложения на страната механизъм за сътрудничество и проверка, но и ще премахне неоправданите стигми върху България, породени от този вид дискриминация, категоричен бе Емил Радев в своето изказване.