/ iStock/Getty Images
Френски съд осъди 11 от общо 13 души, обвинени в тормоз и отправяне на заплахи към тийнейджърка, която критикувала остро исляма в публикации в интернет и на която се наложило след това да сменя училища и да бъде поставена под полицейска закрила, за да бъде гарантирана сигурността й, предаде Асошиейтед прес.

Присъдата беше произнесена в Париж по дело, което е първо рода си, откакто през януари Франция създаде нов съд за преследване на престъпления в интернет като тормоз и дискриминация.

Съдът осъди обвиняемите на между четири и шест месеца условно и глоби всеки от тях с по около 1770 долара.

Глобиха Fox News с 1 млн. долара за сексуален тормоз


"Социалните мрежи са като улицата. Когато се разминавате с някого на улицата, не го обиждате, заплашвате или подигравате", заяви председателстващият съдия Мишел Юмбер.

"Това, което не се прави на улицата, не се прави и в социалните мрежи."

Тийнейджърката, която е в основата на делото за кибертормоз и чиято самоличност се съобщава публично само с малкото ѝ име, Мила, миналия месец даде показания, в които заяви, че се чувства сякаш е "осъдена на смърт".

Мила, която определя себе си като атеистка, била на 16, когато започнала да публикува видеа в Instagram, а след това и в TikTok, в които остро се критикуват ислямът и Коранът.

Сега на 18, тя заяви в показанията си, че "не харесва нито една религия, не само исляма".

Адвокатът й Ришар Малка заяви, че Мила е получила около 100 000 заплашителни послания, включително смъртни заплахи, заплахи за изнасилване, женомразки послания и послания с омраза за сексуалната й ориентация.

ФБР се заема със сексуалния тормоз в редиците си


Мила сменяла гимназиите една след друга. Сега е под постоянно полицейско наблюдение заради сигурността си.

Тринайсетте обвиняеми са от цяла Франция, от различен произход и различни религии и са само малка част от хората, преследвали я с коментари в интернет. Останалите не са могли да бъдат установени.

Един от 13-те беше оправдан, защото публикацията му - "Да го взривим" - е била насочена към профила на Мила в Туитър, а не към нея самата. Съдът прекрати делото срещу друг обвиняем заради процедурни грешки.
БТА