/ iStock/Getty Images
Изправено пред продължаващата кампания #MeToo, американското Федерално бюро за разследване обяви, че вече ще се отнася много сериозно със сексуалния тормоз в редиците му и открива постоянна линия за сигнали. Бюрото ще полага повече усилия за помощ на пострадали и ще заеме по-твърда позиция срещу агенти, за които се установи, че са имали неправомерно поведение, предаде Асошиейтед прес.

Тези промени бяха предшествани от миналогодишна информация на АП за поредица от сексуални посегателства и твърдения за тормоз, извършван от високопоставени служители, на които тихомълком е било позволено да избегнат дисциплинарни мерки и да се пенсионират или да бъдат прехвърлени на друга работа, дори и след като твърденията били подкрепени с факти.

Зам.-директорът на ФБР Пол Абате каза за АП, че бюрото изпраща най-силното си послание досега, че служители, които са изкушени да си позволят неправомерно сексуално поведение, трябва да са наясно, че, ако го направят, "ще бъдат заловени".

"Това е силен подход, мощна промяна и не е само на думи. И започва отгоре надолу", каза Абате и допълни: "Лица, които участват в такъв вид неправомерно поведение, нямат място във ФБР и със сигурност не трябва да имат да надзор върху други. Точка."

Сред промените е въвеждането на 24-часова линия за подаване на сигнали, която осигурява централизиран механизъм за докладване за злоупотреби. Работна група от висши служители ще направи преглед на политиките и процедурите при установяване на тормоз. Тя ще подкрепя жертвите, ще разследва по-бързо и ще уволнява или поне понижава уличени в нарушения служители, за да се гарантира, че те нямат пътища към ръководни длъжности.

За да се справи с хроничната загриженост, че ФБР поставя жертвите в трудна позиция и ги сплашва, така че да не говорят открито, бюрото разширява информацията къде и как служители могат да съобщават за нарушения, от които са пострадали. Отделът за помощ на лица, станали жертва на федерални престъпления извън бюрото, разширява същото ниво на подкрепа към колеги, които са станали жертва на сексуален тормоз на работното си място.

Активисти в борбата срещу сексуалния тормоз се отнесоха скептично към тези промени и посочиха, че те са много закъснели и едва ли ще доведат до трайни промени.
Всички минаха през това, включително и военните, а бюрото успяваше да се отнася към проблема отгоре-отгоре, каза Джейн Търнър - бивш дългогодишен агент на ФБР, която през 1983 г. стана първата жена, назначена за началник на резидентура.

Докато ФБР не обвини такива хора и не ги изпрати в затвора или поне не ги изхвърли от ФБР, и информацията, че така не може да се постъпва, не излезе навън, нещата няма да спрат, смята Търнър.

Сега тя работи за Националния център за подаване на сигнали до институциите (National Whistleblower Center) и изтъква, че промяната ще изисква цялостно превключване.
Служители на ФБР твърдят, че сигналите за сексуален тормоз са нищожен брой на фона на 35 000 души, работещи в бюрото.

Но миналогодишното разследване на АП разкри, че няколко високопоставени служители са се отървали от дисциплинарни мерки и са били пенсионирани с всички облаги или прехвърлени, въпреки обоснованите обвинения срещу тях.

Сред тези служители е бившият топ агент в Олбани, щата Ню Йорк Джеймс Хендрикс, за когото се твърди, че е имал сексуални отношения с 8 подчинени му служителки, като дори поискал от една от тях да прави секс в конферентна зала. Зам-директор пък се пенсионирал, след като бил обвинен, че опипвал колежка на стълбището в нетрезво състояние.
Тези инциденти се случват докато тече дело за систематичен сексуален тормоз в академията на ФБР в Куонтико, щата Вирджиния.

А миналия месец службата на главния инспектор разпространи нов доклад, в който се казва, че специален агент e опипвал колежка на събитие след работно време и това е записано на камера за видеонаблюдение. Допълва се, че има данни същият агент да е бил в неправомерни отношения с още три жени служителки.

Сексуалните злоупотреби привлякоха вниманието и на Конгреса на САЩ и на активистки групи, които настояват за нови гаранции за защита на редови служители и за създаване на външен орган, който да следи дисциплинарните производства.

По време на изслушване в Конгреса през април директорът на ФБР Кристъфър Рей каза, че това е въпрос, от който направо му се повдига. Той увери, че ще има нулева толерантност за такива прояви на всички равнища в институцията.
БТА