/ iStock/Getty Images
Предсрочното освобождаване на Джовани Бруска, осъден за убийството на прочутия сицилиански съдия-следовател и борец срещу мафията Джовани Фалконе, предизвика днес шок в Италия, където всички вестници поместват новината на първа страница, предаде Франс прес.

64-годишният Джовани Бруска беше освободен за добро поведение от римския затвор "Ребибия" след 25 години зад решетките - период, по време на който той се съгласи да сътрудничи на властите. Очакват го обаче четири години пробация.

"Освободен е Бруска, най-жестокият бос" на мафията, пише в заглавие в. "Република". "От човешка гледна точка тази новина ме наскърбява, но такъв е законът, един закон, какъвто желаеше брат ми и който трябва да бъде спазван", коментира сестрата на Джовани Фалконе Мария, цитирана от вестника.

Наградата на Фалконе за българската спецпрокуратура

През 1992 г. Джовани Бруска задейства дистанционно взривно устройство под колата на съдия-следователя близо до Палермо. Загинаха Джовани Фалконе, жена му и трима телохранители.

Бруска - един от най-близките помагачи на Тото Риина, шефа на сицилианската мафия Коза Ностра - бе арестуван на 20 май 1996 г. После прие да сътрудничи на правосъдието и да свидетелства на многобройни процеси.

През 1983 г. Бруска отвлече 11-годишния Джузепе Ди Матео, син на разкаял се престъпник, удуши го и разтвори тялото му в киселина като отмъщение на баща му, приел да сътрудничи с правосъдието, припомня АФП.

Германска пицария, кръстена на известен антимафиот, предизвика недоволство в Италия

Освобождаването му бе осъдено от мнозина политически лидери - и от левицата, и от десницата. Водачът на левоцентристката Демократическа партия Енрико Лета го нарече "удар с юмрук в стомаха, който те оставя без дъх, питаш се как е възможно това".

"Онзи, който извърши тези неща, който разтвори дете в киселина, който уби Фалконе, според мен е див звяр и не бива да излиза от затвора", заяви лидерът на крайнодясната "Лига" Матео Салвини.
БТА