/ ThinkStock/Getty Images
Мъж от Калифорния прекара почти 40 години в затвора за двойно убийство, което не е извършил. В сряда губернаторът на Калифорния Джери Браун помилва 70-годишния Крейг Коли, след като ДНК-тест показал, че той е невинен.

На 11 ноември 1978 година 24-годишната Ронда Уич и 4-годишният й син Доналд са открити мъртви в апартамента на младата жена в Сими Вали край Лос Анжелис. Майката е била удушена с въже от макраме, а синът е починал вследствие на задушаване. Полицията задържала бившия приятел на Ронда – Крейг Коли, с когото се разделила малко преди смъртта си.

През октомври: Екзекутираха мъж за двойно убийство от преди близо 35 години

При първия процес съдебните заседатели не могли да постигнат единодушие дали Коли е виновен, но през 1980 година той получил доживотна присъда без право на обжалване. През цялото време мъжът настоявал, че е невинен, а в затвора бил за пример – не се забъркал в банди, не проявявал насилие, отдал се на религията.

Миналата година полицията отворила отново случая, след като пенсионирал се детектив изразил притесненията си относно това дали Коли е виновен. Понастоящем разследващите разполагат с технологии, които не са били налични преди близо 40 години. ДНК-експертиза показала, че Коли е невинен. Мъжът е освободен в навечерието на Деня на благодарността, който в САЩ отбелязаха по-рано тази седмица.

В САЩ разкриха мистериозно убийство, извършено от клоун преди 27 години
 
Областният прокурор Грегъри Татън и шефът на местната полиция Дейвид Ливингстън определят случая като „трагичен“. Млада жена и малко дете са мъртви, а Коли е прекарал зад решетките 39 години за двойно убийство, което вероятно не е извършил, отбелязват те. И изразяват надежда истинският виновник за ужасното престъпление да бъде изправен пред правосъдието скоро.