/ БГНЕС
Сред възможните варианти са глоби, лишаване от спонсорско финансиране, отстраняване от участие в конкурса за срок до 3 години

Европейският съюз за радио и телевизия на 12 юни може да обяви налагане на санкции на Русия и Украйна за нарушаване на регламента на „Евровизия”, съобщи председателят на референтната група на песенния конкурс Франк-Дитер Фрайлинг.

„Евровизия” ще се проведе от 9 до 13 май в Киев.

Филип Киркоров предлага Русия да се откаже от Евровизия

„Ще има ли санкции срещу Русия и Украйна? Да, трябва да има, защото беше нарушен уставът. Уведомлението ще бъде направено след „Евровизия”, вероятно в рамките на среща на 12 юни”, каза Фрайлинг, цитиран от германския телевизионен канал ЦДФ.

Фрайлинг посочва, че Киев е трябвало да осигури участието на всички певци, но това задължение е било нарушено със забраната за влизане в страната на руската певица Юлия Самойлова.

Рускинята Самойлова ще участва в "Евровизия" догодина

„От гледна точка на Украйна, тя е действала в съответствие със закона, но от гледна точка на Европейския съюз за радио и телевизия, това все пак е нарушение на устава”, изтъкна Фрайлинг. Той допълни, че Русия не е гарантирала присъствието на своята делегация на различни задължителни срещи в началото на годината, което също е нарушение на правилата.

Фрайлинг каза, че безспорно санкциите ще бъдат наложени, остава открит въпросът за обема им. Сред възможните варианти са глоби, лишаване от спонсорско финансиране, отстраняване от участие в конкурса за срок до 3 години.

Вижте официалния клип на родната песен за Евровизия 2017 (ВИДЕО)

На 22 март украинската служба за сигурност забрани на Самойлова да влиза в страната за срок от 3 години, защото през 2015 е имала концерт в Крим, без да има специално разрешение да посети полуострова.

БГНЕС