/ ThinkStock/Getty Images
"Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очаква, че през 2021 година търсенето на суровината да нарасне с 5,9 милиона барела на ден до 95,9 милиона барела на ден". Това съобщи генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо след заседание на комитета за технически мониторинг на ОПЕК+, предаде ТАСС.

По думите му, цитирани в съобщение на секретариата на организацията, решението на страните от ОПЕК+, взето на 3 декември 2020 година, дава възможност през идните месеци постепенно да бъдат върнати на пазара 2 милиона барела дневно.

В същото време страните, участващи в споразумението, са готови по всяко време да коригират този план в зависимост от пазарната ситуация. Баркиндо отбеляза, че разработването на ваксини срещу коронавируса е окуражаващо за растежа на световната икономика и възстановяването на петролния пазар.

"Очакваме тази година търсенето на петрол да премине от спад към растеж до 95,9 милиона барела на ден, което е с 5,9 милиона барела на ден повече спрямо 2020 година", посочи генералният секретар.

В 17:00 часа московско време (16:00 часа бълг. вр.) министрите на страните от ОПЕК+ ще се съберат на онлайн среща, за да вземат решение за нивата на производство през февруари. На 3 декември те се споразумяха да увеличават постепенно добива, с не повече от 500 000 барела на ден за месец.

Най-напред утре ще се проведе заседание на министерския мониторингов комитет на ОПЕК+, чиито участници ще обсъдят степента на изпълнение на сделката през ноември и могат да отправят препоръка до страните от групата за февруарското производство.
БТА