Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че конфликтът между Русия и Украйна може да прерасне в ядрена война.

"Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега е сред възможностите", добави той пред Съвета за сигурност в Ню Йорк, съобщи „The Brussels Times”.

Украйна: Конвоите с хуманитарна помощ за Мариупол не могат да стигнат до града

Гутериш призова за преговори, като подчерта страданията на цивилното население, причинени от руските сили. "Време е да спрем ужаса, който се стовари върху народа на Украйна, и да тръгнем по пътя на дипломацията и мира", каза той. "Призивите за мир трябва да бъдат чути. Тази трагедия трябва да спре."

ООН обвини Русия за разрушенията, позовавайки се на "пълното опустошение", на което са подложени украинските градове в резултат на руските бомбардировки. Обявявайки отпускането на 40 млн. долара от фондовете на ООН за спешна помощ, Гутериш потвърди, че ООН и хуманитарните партньори работят за осигуряване на безопасно преминаване от засегнатите райони в Украйна.

Той обаче се противопостави на призивите за създаване на забранена за полети зона над Украйна, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на кризата.

ООН отпуска нови 40 млн. долара за хуманитарна помощ на Украйна

Украинският президент Владомир Зеленски призова по-рано за забранена за полети зона над Украйна, но НАТО отхвърли молбите му поради опасения от създаване на глобален конфликт.

БГНЕС