ООН отбелязва Световния ден на хуманитарната помощ
ООН отбелязва Световния ден на хуманитарната помощ / netinfo

ООН чества днес за първи път ден на десетките хиляди хуманитарни работници, предаде АФП. Тържественото настроение обаче е помрачено от гибелта на двама афганистански служители на световната организация, загинали вчера при самоубийствен атентат в Кабул.

Като напомняне за това, че хуманитарните работници все по-често стават жертва на насилие, ООН реши 19 август да бъде обявен за Световен ден на хуманитарната помощ. На този ден през 2003 г. при атентат в Багдад загинаха 22--ма служители на Обединените нации, сред които и върховният комисар на ООН за правата на човека Сержу Виейра ди Мелу.

"Бомбеният атентат в Багдад, в хотел "Канал", където загина Виейра ди Мелу, разклати системата на ООН", каза новият върховен комисар за правата на човека Наватенем Пилай. Тя отдаде почит на 22-мата убити в нападението, които са били от различни части на света, но са били убедени, че могат да допринесат за възстановяването на Ирак.

По данни на ООН през 2008 г. е отбелязан тъжен рекорд - 260 хуманитарни работници са станали жертва на отвличания и атентати, от които 122 са загинали, отбелязва БТА.

От края на 2008 г. досега четирима европейски служители на френската неправителствена организация "Действие срещу глада", сред които и една българка, бяха отвлечени в Сомалия и освободени девет месеца по-късно; трима други хуманитарни работници бяха отвлечени в Кения, двама  в Дарфур, а двама служители на "Лекари без граници" бяха убити в Пакистан.

Вчера двама афганистански служители на ООН бяха убити в самоубийствен атентат в Кабул, два дни преди президентските и местни избори в страната.