ООН отбелязва 64-ата годишнина от създаването си
ООН отбелязва 64-ата годишнина от създаването си / снимка: Reuters

Миротворците на ООН са централни фигури в днешните прояви, свързани с 64-ата годишнина от създаването на Организацията на обединените нации, предаде ИТАР-ТАСС.

На днешния ден през 1945 г. влезе в сила Уставът на ООН, ратифициран от Китай, Франция, Съветския съюз, Великобритания, САЩ и повечето други държави, подписали документа.

На същия ден преди 60 години в центъра на Манхатън - в Ню Йорк, бе положен първият камък в основите на сградата, станала седалище на световната организация, създадена, "за да предпази бъдещите поколения от бедствията на войната".

Днес никой не доставя на нуждаещите се от най-труднодостъпни места на планетата повече хуманитарни помощи, отколкото ООН. Организацията изхранва над 100 милиона гладуващи и подпомага повече от 30 милиона бежанци, най-вече жени и деца, търсещи спасение от войни и гонения.

Почти 116 хиляди "сини каски" участват днес в 17 миротворчески операции на четири континента. Само през миналата година ООН предостави помощ за организиране и провеждане на избори в над 50 държави, пише БТА.

"Хората свързват с ООН надеждите си за победа над мизерията и глада, запазване на мира, подобряване на образованието и защита на човешките права във всички кътчета на земята - се казва в посланието на генералния секретар на организацията Бан Ки-мун по случай днешния Ден на ООН. - Те се надяват, че ще можем да спрем разпространението на смъртоносните оръжия и болести, да ги предпазим от стихийните бедствия. През декември от нас се очаква да сключим всеобхватно споразумение за климатичните промени, което ще ни помогне да преминем към по-зелена и по-стабилна икономика."

В залата на Общото събрание на ООН ще се състои празничен концерт с участието на звезди от световните музикални сцени. Гвоздей на програмата се очаква да стане премиерата на документалния филм "Война срещу войната" с режисьор Фишър Стивънс (САЩ), посветен на миротворците от ООН.