ООН осъди изстрелването на ракета от Северна Корея, САЩ призовават за международна реакция
ООН осъди изстрелването на ракета от Северна Корея, САЩ призовават за международна реакция / снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН остро осъди Северна Корея за изстрелването на ракета с голям обсег в нарушение на забраната Пхенян да разработва технологии за балистични ракети, предаде ДПА.

Съветът за сигурност обяви, че предстои да бъдат обсъдени "подходящи мерки" срещу Северна Корея. 

Забраната Пхенян да разработва ядрени технологии и технологии за междуконтинентални балистични ракети бе наложена с резолюции 1718 и 1874 на Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

"Съветът настоява Демократична република Корея да прекрати по-нататъшните опити, в които се използват технологии от сферата на балистичните ракети", обяви след извънредно заседание при закрити врата постоянният представител на Мароко в ООН Мохамад Лулики, който е и сегашният ротационен председател на Съвета за сигурност, допълва БТА.  

Китай, който е постоянен член на Съвета за сигурност и по традиция брани интересите на своя съюзник Северна Корея, този път гласува в подкрепа на осъдителната позиция на Съвета срещу Пхенян, посочва АФП.

По-рано генералният секретар на ООН също осъди действията на Северна Корея и изрази загриженост "във връзка с негативните последствия от този провокационен акт за мира и стабилността в региона", предаде ИТАР-ТАСС.

САЩ призоваха за международна реакция на изстрелването на севернокорейската ракета, предаде Франс прес, като цитира посланика на Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН Сюзан Райс. "Изстрелването на тази ракета показва, че въпреки изискванията на Съвета за сигурност Северна Корея е решена да продължи своята програма за балистични ракети, без да спазва международните си задължения", подчерта Райс. Тя посочи, че ракетният експеримент на Пхенян поставя под въпрос шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма, в които участват двете Кореи, Япония, Китай, Русия и САЩ. Райс поясни, че членовете на Съвета за сигурност на ООН сега трябва да работят заедно, за да изпратят на Пхенян ясно послание, че нарушаването на резолюциите на съвета ще има сериозни последици.