/ Thinkstock/Getty Images
Това се сочи в изтекъл поверителен доклад
ООН е била подложена на хакерска атака, предаде Асошиейтед прес.

Според поверителен вътрешен доклад на ООН, изтекъл до информационната агенция Ню хуманитариан и видян от АП, десетки сървъри в офисите в Женева и Виена са били "компрометирани".

Саудитска Арабия отрича да е хаквала телефона на Джеф Безос

Сред тях са Върховният комисариат на ООН за правата на човека, който често се е превръщал в гръмоотвод за критики на автократични правителства за това, че е изобличавал нарушения на човешки права.
 


Пожелал анонимност представител на Обединените нации заяви, че хакерската атака, която за пръв път била засечена през лятото, изглеждала "сложна", а размерът на щетите остава неясен, особено що се отнася до лична, поверителна и компрометираща информация, която може да е била открадната. Оттогава по думите на източника системите са били подсилени.

Нивото на сложност на атаката е било толкова високо, че е възможно зад нея да стои подкрепян от държава играч, посочи представителят.

Поверителна информация в комисариата за човешките права за възможни военнопрестъпници в сирийския конфликт и извършители на репресии в Мианма срещу мюсюлманите рохинги не е била компрометирана, защото е съхранявана при изключителни мерки за сигурност, добави той.

Иран осуети голяма хакерска атака

Според вътрешния документ, който е на службата на ООН за информация и технологии, "компрометирани" са 42 сървъра, а 25 са определени като "съмнителни" и почти всички се намират в разпръснатите на голяма площ представителства на Обединените нации в Женева и Виена. Три от "компрометираните" сървъри са на Върховния комисариат на ООН за човешките права, който се намира от другата страна на града спрямо главната сграда на ООН в Женева, други два са използвани от Икономическата комисия на ООН за Европа.

Хакерската атака става на фона на растящо безпокойство за уязвимостта на компютрите и мобилните телефони, използвани от големи организации като правителства и Обединените нации, както и от частни лица и компании, отбелязва АП.
БТА