Обвиниха бивш полски вицепремиер в сексуално изнудване
Обвиниха бивш полски вицепремиер в сексуално изнудване / netinfo

Прокуратурата обвини бившия вицепремиер на Полша Анджей Лепер, че е изнудвал за секс две жени, работили за неговата партия, предаде Асошиейтед прес.

Според говорител на прокуратурата 53-годишният Лепер, който оглавява популистката партия "Самоотбрана", е бил разпитван над два часа от прокурори в град Лодз, преди да му бъдат предявени две обвинения в сексуален тормоз на служителки през 2001 и 2002 година. Ако бъде осъден, Лепер може да получи до осем години затвор.

Вчера той заяви, че е невинен и отказа да отговаря на прокурорските въпроси. Бившият вицепремиер беше пуснат под гаранция от 50 000 злоти (13 800 евро).

За първи път за обвиненията срещу Лепер и неговия съпартиец Станислав Лижвински писа през декември 2006 г. полският вестник "Газета виборча". Пред вестника жена, работила за партията на Лепер, заяви, че е правила секс с двамата, за да получи политическо назначение. Лепер бе вицепремиер и министър на селското стопанство в кабинета на Ярослав Качински, но по времето на предполагаемото сексуално изнудване още не е бил член на кабинета, отбелязва АП.

Въпреки че през лятото Лепер бе уволнен от министерския си пост заради несвързани със случая обвинения в корупция, секс скандалът подрони авторитета на правителството. Мнозина смятат, че той е допринесъл за разгрома на управляващата коалиция на предсрочните избори, отбелязва агенцията.