Общите избори в Гърция ще са на 6 май
Общите избори в Гърция ще са на 6 май / Reuters, архив

Гръцкият премиер Лукас Пападимос насрочи парламентарни избори на 6 май, след като коалиционното му правителство прокара строги икономически реформи за избягване на катастрофален фалит на страната, предаде ДПА.

"Изпълнихме една трудна задача и изборът, който ще направим, ще определи пътя на Гърция през следващото десетилетие," заяви Пападимос в обръщение по националната телевизия.

"Гърция е по средата на тежко пътуване и без болки страната няма как да бъде извадена от кризата," добави той, след като се срещна с президента Каролос Папуляс, за да поиска официално произвеждане на предсрочни избори - 18 месеца преди да изтече мандатът на парламента, отбелязва БТА.

Той каза, че правителството ще продължи да изпълнява функциите си до изборите, за да гарантира плавното изпълнение на важните реформи, които неотдавна бяха приети от парламента.

Премиерът, цитиран от държавната телевизия, заявил на заседание на кабинета, че осъществяването на редица "структурни реформи не може да бъде отложено за след изборите". Според гръцките медии сред най-наболелите въпроси, които не търпят отлагане, са рекапитализацията на гръцките банки и пенсионните фондове.

Най-големите партии - ПАСОК и "Нова демокрация" отчетоха драстичен спад в електоралната си подкрепа в последните сондажи - признак, че нито една от тях няма да успее да спечели мнозинство на изборите, което да й позволи да управлява сама.