Обявиха извънредно положение и в Южна Каролина заради урагана Матю
Обявиха извънредно положение и в Южна Каролина заради урагана Матю / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама обяви вчера извънредно положение в Южна Каролина заради урагана Матю, който премина през щата през уикенда, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Мярката ще предостави средства от федералния бюджет на местните власти и на някои неправителствени организации за подпомагане на пострадалите 13 окръга в щата.

Извънредно положение в щата Северна Каролина заради урагана Матю

14 души загинаха заради бурята в съседния щат Северна Каролина, а близо 4000 души бяха настанени във временни убежища. Тежко пострадал е град Ламбъртън, където водата стига до покривите на някои къщи, много търговски обекти са наводнени и има блокирани шофьори заради залят участък от междущатска магистрала.

Площадките за изстрелване на ракети носители и оборудването в космическия център "Кенеди" във Флорида не са претърпели големи поражения, но въпреки това бурята е нанесла щети за милиони долари, каза директорът на комплекса на НАСА Робърт Кабана.

Тежки наводнения в Северна Каролина след урагана Матю

Няколко сгради са се наводнили и покривите им са се разрушили, когато окото на урагана премина на 30-40 км източно от Кейп Канаверал. "Не е толкова зле, колкото можеше да бъде", каза Кабана, но допълни, че щетите все пак са за милиони. Космодрумът поднови вчера нормалната си дейност.

Източник: БТА