Обама води с шест пункта пред Маккей, сочи телефонна анкета
Обама води с шест пункта пред Маккей, сочи телефонна анкета / снимкa: БГНЕС

Демократът Барак Обама води пред републиканския си конкурент в президентските избори в САЩ с близо шест процента, сочат огласените днес резултати от проучване на Ройтерс, Си СПАН и Зогби, предаде агенция Ройтерс.

На изборите във вторник Обама може да разчита на 50 на сто от гласовете, а Джон Маккейн - на 46 процента, установява националната анкета сред потенциални избиратели.

Телефонното проучване е с диапазон на статистическа грешка от 2,9 на сто. Аналогично изследване от събота констатира 5-процентна разлика в полза на Обама.

Всички национални представителни проучвания дават преднина за Обама, който изглежда, че превъзхожда Маккейн и по брой щата на оспорвана надпревара, които в крайна сметка ще решат изхода от изборите. Изследването показва чувствителна преднина за Обама между избиратели, които вече са участвали в предварителния вот. В тази група преднината на демократа е 56 % на 39 %.

При жените сенаторът от Илинойс има преднина пред съперника си от 8 %, а при независимите процентът е още по-висок - 10 %. Маккейн продължава да води при белите избиратели, 54 % на 40 % и сред онези, които се самоопределят като "инвеститори" - с 9 %. Обама би бил подкрепен в деня на изборите от афроамериканците с 93% и от испаноговорящите - с 65 %.