Обама губи преднината си пред Маккейн
Обама губи преднината си пред Маккейн / БГНЕС

Кампанията на Джон Маккейн стопява преднината на Барак Обама, предаде АФП. Докато времето до деня за избор на президент на САЩ намалява, кандидатът на демократите Обама има съвсем минимална преднина в националните допитвания. Съвместно проучване на Лос Анджелис Таймс и Блумбърг му даде преднина от 45 % срещу 43 % за съперника му, която се покрива от 3% допустима грешка в проучванията.

През юни Обама водеше с 12 %, макар други проучвания да показваха по-малка разлика. Седмица преди да бъде официално обявен за кандидат на демократическата партия, проучванията сочат, че избирателите се съмняват дали Обама е готов да стане президент.

Демократът се надява, че отразяването на избора му на партньор в президентската надпревара ще му даде необходимия "отскок", но същата възможност ще получи и републиканският кандидат Маккейн, който е възприеман като патриотично настроен от повече избиратели.

Надеждата на Обама е, че все още задържа предпочитанията на избирателите в ключовия икономически сектор. Новото въздигане на Русия обаче дава предимство на Маккейн, който се възприема като по-добрия избор за руско-американските отношения, допълва БГНЕС.