/ / iStock/Getty Images
Германия отдавна е една от основните дестинации за нелегалните мигранти, пристигащи в ЕС от Близкия изток.

Новото германско коалиционно правителство настоява, че имиграционната му политика ще намали броя на незаконните мигранти, които се установяват в страната, като същевременно признава, че няма да повлияе на динамиката на сегашните имиграционни потоци.

Новото коалиционно „правителство на светофара" в Германия планира да промени имиграционната политика на страната, като улесни получаването на гражданство от чужденци.

Кандидатите не само ще могат да запазят предишното си гражданство, но и ще трябва да отговарят на по-малко изисквания, за да получат германско гражданство. Например те ще трябва да живеят в Германия само пет години вместо осем. Ще има и облекчени изисквания за владеене на немски език за работниците мигранти. Освен това децата на чужденци ще получават автоматично немско гражданство, ако единият от родителите им е живял законно в страната поне пет години.

Предложените промени в имиграционната политика на страната вече предизвикаха сериозни критики от страна на бившия управляващ алианс ХДС/ХСС. Заместник-председателят на ХДС Торстен Фрей обвини коалицията на социалдемократите (СДП), Зелената партия и свободните демократи (СвДП), че "легализира незаконната имиграция" и създава нови "стимули" за мигрантите да пристигат в Германия.

Лидерът на СвДП Кристиан Линднер обаче отхвърли критиката като опит на ХДС/СДС да си извоюва ниша в новата си роля на опозиция след смайващото поражение на парламентарните избори по-рано тази година. Линднер твърди, че "стимулите" за мигрантите, за които говори заместник-председателят на ХДС, всъщност са създадени от самия ХДС.

Лидерът на СвДП твърди, че мигрантите, които влизат в ЕС, често предпочитат Германия за своя дестинация пред други държави поради изключително продължителния процес на разглеждане на молбите за убежище. Линднер обеща, че новата "коалиция на светофара" ще поправи това, като ускори процеса на разглеждане, "за да имат хората яснота и така да не получават право на постоянно пребиваване". Той отбеляза, че имиграционната политика на коалицията се стреми преди всичко да привлече в страната квалифицирани работници и "умове". 
БГНЕС