Социалдемократът Олаф Шолц, досегашен министър на финансите в правителството на Ангела Меркел, представи основните линии на споразумението за коалиционно правителство, договорено между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия, предаде Франс прес.

Трите партии ще получат съответно шест, пет и четири министерски поста, като в самото споразумение имена не се съобщават. Шолц ще е федерален канцлер. Той трябва да бъде утвърден от германския парламент идната седмица. При представянето на споразумението днес Шолц заяви, че новата коалиция ще се позиционира в защитата на суверенна Европа и това ще бъде в основата на външната й политика, предаде АФП. Съгласно споразумението, при новото правителство Германия ще остане част от договореностите на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, предаде Ройтерс, запознал се с текста на договора. "Искаме Германия да изпълнява ангажиментите си към НАТО", се казва в документа.

"Доколкото ядрените оръжие играят роля в стратегическата концепция на НАТО, Германия има интерес да участва в стратегическите обсъждания и процесите на планиране", се посочва в споразумението. Социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи се споразумяха също да засилят икономическия и паричния съюз на Европейския съюз и изявиха готовност за промяна на фискалните правила на общността. Освен това, те смятат, че Европейският съвет би трябвало да бъде реформиран, за да действа по-единно и ефективно. Според коалиционната сделка, трите партии искат да увеличат обществените инвестиции в зелените технологии и цифровизацията, посочва Ройтерс.

В Германия се договориха за правителство, Олаф Шолц ще е новият канцлер

Същевременно, новата коалиция иска да се върне към правилата за бюджетни икономии и строги ограничения върху дълга през 2023 г., допълва Франс прес. Новата коалиция иска ФРГ да ускори раздялата с изкопаемите горива и си е поставила за цел в идеалния случай това да стане през 2030 г., вместо през 2038 г., допълва АФП. Новата коалиция иска и да легализира канабиса, чиято продажба в специално одобрени за целта магазини ще бъде предназначена само за възрастни. Споразумението предвижда Германия да позволи множественото гражданство и да опрости процеса на придобиване на германско гражданство. "Като правило натурализацията би трябвало да бъде възможна след пет години, а при специални постижения в интеграцията - след три години", е записано в документа.

Времевото изискване за натурализация в момента е осем години, а при специални постижения в интеграцията може да бъде скъсено на шест, се отбелязва в споразумението. Коалиционните партньори възнамеряват да се борят с разликата в заплащането между половете в Германия - една от най-големите в Европейския съюз, като обещават да увеличат прозрачността чрез по-сериозни законодателни действия. Германия е на четвърто място - зад Естония, Латвия и Австрия, в класациите на ЕС на страните от общността, показващи разлика в заплащането между мъжете и жените - в Германия жените печелят с 19,2 процента по-малко от мъжете, а средната разлика в заплащането между половете в ЕС е 14,1 процента. Следващото германско правителство планира да премахне датиращ от 1933 г. закон, забраняващ на лекарите да предоставят информация за аборти.

Той ли ще е новият канцлер на Германия?

"На лекарите би трябвало да се позволи да предоставят публично информация за аборти, без да се страхуват от наказателно преследване", заявиха в коалиционното споразумение трите партии. Технически погледнато, в Германия абортът е незаконен. Той все пак е позволен при определени обстоятелства и трябва да бъде извършен до 12-ата седмица от зачеването. Според критиците на закона, сред които са и "Зелените", е доста трудно за жените да получат информация за наличните процедури и за това кой ги извършва.

Коалиционното споразумение предвижда Германия да има до 2030 г. поне 15 милиона електрически автомобила по пътищата. Трите партии също така планират да увеличат железопътния товарен транспорт с 25 процента до края на десетилетието. При представяне на коалиционната сделка Шолц заяви, че един милиард евро ще бъдат деблокирани за здравните работници. Страната също така трябва да проучи евентуално разширяване на обхвата на изискването за задължителна ваксинация, поясни Шолц. Задължителната ваксинация е в сила вече за армията и скоро ще бъде в сила и за здравните заведения, каза социалдемократът.
БТА