Олаф Шолц, кандидатът за канцлер за лявоцентристките социалдемократи на общите избори в Германия, приветства като "голям успех" резултатите на своята партия, след като първите прогнозни резултати показват, че СДП има малка преднина пред консерваторите.

„Ще бъде дълга изборна нощ, това е сигурно“, каза Шолц. "Но и това е сигурно: много граждани са избрали СДП, защото искат да има смяна на правителството, а също и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", каза той.

Увековечиха лика на Меркел върху златни монети

А ръководството на парламентарната фракция на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) поиска кадрови промени в блока в светлината на очертаващия се исторически най-лош за тях резултат на избори за Бундестаг.

След изборите в Германия: Социалдемократите и съюзът на Меркел с еднакви гласове

"Този резултат не трябва да се украсява. На път сме да загубим статута на партия на народа", каза заместник-председателят на фракцията Гита Конман след затварянето на секциите. "Следователно не можем да продължим по този начин. Всичко трябва да се провери отново, това включва и ревизия на личния състав", каза тя.

„Сега имаме нужда от задълбочен анализ, по време на който трябва да си задаваме въпроси относно съдържанието /на посланията си/ и хората“, каза на свой ред заместникът на Бундестага Яна Шимке.
БГНЕС